ОТ ВСИЧКО ПО МАЛКО
КАКВО И КАК
ГРАДИНА
ЦВЕТЯ И РАСТЕНИЯ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
ИНСТРУМЕНТИ
ИНТЕРЕСНО
СВОБОДНА ЗОНА
ХОРОСКОПИ
КАТАЛОГ ФИРМИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Измерване на pH на почвата

Измерване на pH на почвата

рН (pouvoir Hydrogéne) е мярка за киселинност. Изразява се в цифри от 1 до 14, като се приема, че 7 е неутрална стойност. Киселинният диапазон е от 1 до 7, алкалният е от 7 до 14 т.е.
Кисела почва е тази с рН по-ниско от 7.0
Алкална почва е тази рН по-високо от 7.0 
Като цяло почвите във влажен климат са склонни да бъдат киселинни, а тези в сух климат - алкални. Ако не е в необходимия обхват, то почвата трябва да се адаптира според растенията, които ще се отглеждат.
Тестване на рН на почвата
След като обектът е подготвен, а почвата е подобрена и напоена добре, трябва да тествате рН на почвата.  Изпитваната почвата трябва да е суха т.е отцедена от вода. Евтино, но несигурно е да проверите pH на почватас лакмусова хартия, тъй като лентичката бързо се окислява.  Втори вариaнт е да се направи анализ в специализирана лаборатория.
Трети вариант - В най-добрите градински центрове можете да купите рН комплект тест. Тези комплекти за изпитване са съдържат обикновено епруветка, решение за тестване и цветова схема. Поставя се проба от почвата в епруветката, добавят се няколко капки от разтвора за изпитване, разклаща се и се оставя за около час да се утаи. Пробата в епруветката променя цвета си в съответствие с рН на почвата. Сравнява се оцветяването на пробата с цвета на диаграмата, която е в набора. Съвпадение на цветовете ще покаже рН на пробата. Ако теста на почвата показва, че трябва да се извършат корекции на рН на почвата, можете да използвате общодостъпни материали от  градинските центрове.
Занамаляване стойността на рН на почвата т.е. ако трябва да бъде по-кисела, може да се използва сяра на прах за понижаване на рН. Правилото е 400 гр  сяра на прах на 10 м2 за всяка точка от градината с рН > 7.5.
Като алтернатива, може да се добавят борови иглички в почвата или компост. Добавяне на компост освен, че намалява по-бавно рН на почвата има предимството, че прави почвата по-мека и по-плодородна.
За повишаване на рН на почвата, най-често се използва гасена вар . Размерът на всеки от използваните материали ще зависи от стойността на промяната, което трябва да направите. В препоръките на етикета на продукта ще ви помогне да определите колко да се използва. Общото правило е да се добавят 4 кг хидратна вар, на 10 м2 в градина за всяка точка с рН < 6.5. Градина може да бъде увредена от прилагането на излишна вар. По тази причина, вар трябва да се прилага само когато тестовете показват, че това е необходимо.
Друга алтернатива за повишаване на рН, е добавянето на дървена пепел. Дървената пепел действа много бързо, затова изисква точно дозиране – 450 гр на 10 м2.
За повишаване на рН на почвата с 1.0 единица:
Песъчлива почва: Добавят се 140 гр гасена вар/ м2.
Глинеста почва: Добавят се 280 гр хидратна вар/м2.
Торфени почви: Добавят се 700 гр хидратна вар/м2.
Най-добрият начин да се коригира рН е постепенно, в продължение на няколко сезона.
Предлагаме ви бързи и евтини начини, без скъпи тестове, за приблизителна проверка на pHна почвата.
Вариант 1
Преварявате определено количество вода (количеството трябва да е толкова, че да изтече под саксията). Оставате преварената вода да изстине. Поливате саксията и събирате водата, която е изтекла през дренажа. Мерите с обикновен pH  тестер и така получавате pHна почвата!
Вариант 2
Необходими са: 2 пластмасови чаши, оцет, сода за хляб, вода.
Напълнете едната чаша наполовина с оцет. Другата чаша напълнете наполовина с преварена вода и разтворете 3 супени лъжици сода бикарбонат. Така вече имате два разтвора – кисел и алкален.Изберете точка от градината, където  искате да проверите рН на почвата.
Вземете шепа пръст и сложете в чашата с оцет. При наличие на пяна т.е. има реакция - почвата е алкална (рН> 7).
Вземете шепа пръст и сложете в чашата със сода.  При наличие на пяна - почвата е кисела (рН <7).
 
Забележка: Хидратната вар е прахообразен продукт, който се получава при гасене на негасена вар с вода, в точно определено количество, необходимо за пълна хидратация на калциевия и магнезиевия окис.
Сподели във Facebook
Още от ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
Изграждане на жив плет и живи стени
Да подарим букет - етикет и протокол на цветята
Отглеждане на орхидеи
Форсиране на лалета (Tulipa)
Техника на форсиране на лалета
Форсиране на нарциси (Narcissus)II
Форсиране на гладиоли
Размножаване и отглеждане на гладиоли
Керамични фигури в градината
Семепроизводство при Богородички - Калистефус (Callistephus)
Размножаване чрез семена
Не събирай! Рециклирай!

 

          

 
дизайн: Инфоцентър Трявна © 2009 Maistors. All Rights Reserved