ОТ ВСИЧКО ПО МАЛКО
КАКВО И КАК
ГРАДИНА
ИНСТРУМЕНТИ
ИНТЕРЕСНО
СВОБОДНА ЗОНА
ХОРОСКОПИ
КАТАЛОГ ФИРМИ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
КАКВО И КАК
Картини, графики, репродукции и фотографии

Картини, графики, репродукции и фотографии

Настроение и атмосфера в интериора се създава с присъствието на картините, графиките, фотографиите и портретните снимки. Те придават топлота и артистична атмосфера на жилището и говорят за интересите и вкуса на неговите обитатели.
Картините и репродукциите не са средство за украса. С присъствието си те създават естетична и емоционална атмосфера, богата с чувствата и размислите на творци, атмосфера, наситена с настроение и колорит.
В съвременното масово жилище, което се отличава със сравнително неголеми площи и пространства и с еднозначното съдържание на отделните помещения, поставянето на картини, графики и фотографии трябва да става пестеливо и с чувство за мярка.
За картините в интериора няма и не могат да се дават точни рецепти, но все пак произведенията на живописта, графиката , скулптурата и мястото им в дома не трябва да бъдат случайни или подчинени на моментни и модни хрумвания, а да се свързват тематично, колоритно и композиционно. Винаги съдържанието на картината трябва да бъде в известна тематична връзка с предназначението на помещението.В дневната, където се създават отделни зони или кътове за почивка, разговори, за писмена работа и други, могат да се поставят картини с богат тематичен диапазон, като пейзажи, цветя или портрети, изпълнени с маслени бои, акварели и други графични техники. По-малки картини могат да намерят място в свободни ниши на голямата стенна стелажна библиотека.
Големината на картините и пропорциите на форматите им са от особено значение при търсене на композиционното им единство с другите елементи на интериора. Желаният мащаб и пропорции често могат да се постигнат чрез групиране по две или в редица от три или повече творци, като редицата може да се развие в хоризонтална и по-рядко - във вертикална посока. Разстоянието между отделните картини е от значение как те ще се възприемат – самостоятелно или като редица.
Големите по формат картини се окачват по-високо от височината на очите и леко се наклоняват напред. Центърът на акварелите, графиките и фотографиите трябва да бъде по-ниско от височината на погледа на изправен човек със среден ръст, т.е. на около 120-140 см от пода.
Равновесието при подреждането на стенната украса е от съществено значение-картините трябва да успокояват, а не да създават хаос от цветни петна. Картина, окачена над някой мебел, стои добре, ако разстоянието помежду им не е по-малко от височината на картината. Наредени една до друга, картините се поставят на разстояние, по-малко от широчината им. В спалнята има място, където могат да се поставят малки репродукции, графики или художествени фотографии на членове от семейството-мястото им е встрани от леглата.
На стените в кухнята може да се окачи хубава репродукция на натюрморт.
В детската стая е задължително организирането на малки "изложби" от цветни репродукции, цветни рисунки, фотоси и т.н.
Графиките стоят най-добре, когато са под стъкло без каквато и да е рамка.
Присъствието на картини в един дом говори за почувстваната необходимост от богата емоционално-естетическа атмосфера. Тук вкусът е индивидуален и независимо от това, дали ще се предпочитат маслени, темперни или акварелни картини, при всички положения разпределението им на стените трябва да се нагоди към съответните условия на помещението и мебелировката. Трябва пестеливо да се използва мястото и да не се претоварват стените с картини. Поставянето на картина по средата на мебела е стар начин на подчертаване на осите, който е от особено безинтересен и отегчителен, но симетричното подреждане по принцип не бива да се изхвърля, тъй като в дадени случаи то е съвсем основателно.
От голямо значение е фонът на картината. На гладки бели стени картините не трябва да са с бяло паспарту. На гладки цветни стени картината обезателно трябва да бъде рамкирана в бяло, за да има контраст. Много пъстрите и цветни тапети изискват особено ясно разделяне на картината от стената. Това е възможно чрез много широко паспарту  или чрез подчертана рамка.
Единството на картините с интериора и неговите елементи се изразява тематично, колоритно и композиционно основно в съдържанието на картината и предназначението на помещението.
Големината на картините и пропорциите на техните форми са от особено значение за единството в интериора. Като всички хубави предмети и картината има своето психологическо значение за приятна отмора на човека.      
Сподели във Facebook
Още от КАКВО И КАК
Щипка вдъхновение в кухнята
В Канада вече наблягат на „активни къщи“
Красива датска къща с формата на звезда попива естествена слънчева светлина
Хитри шведски мини-къщи за студенти се правят от естествен материал
Компактна Г-образна къща от стари контейнери насред селския ландшафт в Германия
Още за барбекюто…
Нали е рамантично…
Рисуване върху стена в интериор
Каменна дантела (Делпицо гофре) върху ваза или други предмети за декорация
Рециклирайте със стил
Рустик ефекти върху мебели
Аксесоари за дома в стил Рустик - Огледало

 

          

 
дизайн: Инфоцентър Трявна © 2009 Maistors. All Rights Reserved